Saturday, October 19, 2024
HomeBusinessHoe werkt electrische vloerverwarming?

Hoe werkt electrische vloerverwarming?

Vloerverwarming is voor veel mensen het ultieme gevoel van luxe. Er gaat niets boven het gevoel van warme voeten op een koude winterdag, terwijl je lekker op je sokken door het huis loopt. Lange tijd was de zogenaamde hydraulische vloerverwarming, met waterslangen in de vloer, dé manier om je vloer in huis te verwarmen. Elektrische vloerverwarming werd meestal alleen in de badkamer toegepast. Tegenwoordig kun je elektrische vloerverwarming in alle vertrekken toepassen, dus ook in de woonkamer. Maar hoe werkt een elektrische vloerverwarming eigenlijk?

Het verschil tussen een hydraulische en elektrische vloerverwarming

Bij een hydraulische vloerverwarming wordt er gebruikgemaakt van waterslangen die in een soort ringvorm in de cementvloer liggen. De slangen zijn aangesloten op een verdeler. Vanaf de warmtebron, zoals bijvoorbeeld een cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp, wordt er warm water van ongeveer 40 graden naar de verdeler gepompt. Deze zorgt ervoor dat het water via de verschillende slangen in de verschillende vertrekken van het pand komt zodat de vloer en na verloop van tijd ook de lucht daarboven worden verwarmd.

Bij een elektrische vloerverwarming wordt er gebruik gemaakt van dunne matten waar stroomdraden doorheen lopen. Deze draden hebben een hoge weerstand waardoor ze warm worden. Deze warmte wordt eerst afgegeven aan de vloer die op de matten ligt. Hierdoor wordt de vloer verwarmd en door de warmteafgifte van de vloer, zal vervolgens ook de ruimte worden verwarmd.

Als je wilt overstappen op elektrische vloerverwarming, dan heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt allereerst kiezen voor een vloerverwarming die gebruikmaakt van 220V stroom of zwakstroom. Ook de warmtecapaciteit, die afhankelijk is van het vermogen, verschilt. Het vermogen van de verschillende systemen varieert van 320W tot 930W.

Wat ook van invloed is op de warmtecapaciteit is de dichtheid van de verwarmingsdraden. Deze liggen in de meeste gevallen 12 of 18 centimeter uit elkaar. Het spreekt voor zich dat hoe dichter de warmte draden bij elkaar liggen, des te meer warmte er wordt afgegeven. Dit is overigens bij een hydraulische vloerverwarming ook het geval.

Een van de voordelen van een elektrische vloerverwarming is dat deze direct onder de afdekvloer, zoals bijvoorbeeld PVC of laminaat, kan worden gelegd. Je hoeft dus niet te breken. Hierdoor zal de vloer ook sneller opwarmen en kun je ook de temperatuur veel beter regelen.

Je kunt de matten overigens ook dieper in de cementvloer leggen, in combinatie met tegels. Hij werkt dan een beetje hetzelfde als een hydraulische vloerverwarming. Het nadeel is dat het langer duurt voordat de vloer warm is. Daarentegen blijft de warmte wel veel langer behouden, doordat de cementvloer als een soort buffer werkt. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

Elektrische vloerverwarming zien we vaak worden toegepast in de wat kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer. Een veelgestelde vraag is of het mogelijk is om elektrische vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming? Dit houdt dus in dat je dan geen andere verwarmingselementen als radiatoren in gebruik hebt.

In principe behoort dit tot de mogelijkheden. Het is dan wel van belang dat de elektrische verwarming voldoende vermogen heeft. Wil je een wat grotere ruimte verwarmen, heb je een vermogen van minimaal 190W per vierkante meter nodig.

Het is dus vooral de oppervlakte van de ruimte die bepaalt of een elektrische vloerverwarming rendabel is als hoofdverwarming rendabel is. Als je een grotere ruimte wilt gaan verwarmen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om er een elektrische kachel bij te plaatsen. Zo krijg je op specifieke plaatsen zoals bijvoorbeeld de zithoek en eettafel extra comfort, door bij-ververwarming.

RELATED ARTICLES

Most Popular

test test test

test test test

test test test

test test test