Saturday, October 19, 2024
HomeBusinessHoe kun je oorsmeer verwijderen bij kinderen?

Hoe kun je oorsmeer verwijderen bij kinderen?

Ouders hebben vaak al snel het idee dat de oren van kinderen sneller vies worden. Zelfs wanneer ze geen zichtbaar vieze oren hebben, worden ze regelmatig schoongemaakt. Vaak wordt er gekozen om dit met een wattenstaafje te doen. Dit is alleen niet de meest veilige manier om oorsmeer te verwijderen. Hoe kun je oorsmeer verwijderen bij kinderen het beste doen?

De functie van oorsmeer

Veel mensen vinden oorsmeer maar iets vies en willen daarom dan ook vaak hun oren schoonmaken. Oorsmeer is echter helemaal niet vies en heeft juist hele nuttige functies. Het oor is namelijk een zelfreinigend orgaan. Oorsmeer heeft dan eigenlijk ook een zuiverende functie.

Oorsmeer beschermt de gehoorgang van je kind tegen vuil, bacteriën en vocht. Ook zorgt het ervoor dat alle viezigheid die in je gehoorgang gekomen is, samen met het oorsmeer naar buiten komt. Het is dan ook belangrijk dat wanneer je de oren van je kind schoonmaakt, je alleen het oorsmeer uit de oorschelp schoonmaakt.

Voorzichtig met wattenstaafjes

Vaak wordt er gekozen om de oren schoon te maken met een wattenstaafje. Dit kan heel handig zijn, alleen worden ze vaak niet veilig gebruikt. Het wattenstaafje moet eigenlijk alleen gebruikt worden voor oorsmeer verwijderen uit de oorschelp. Het wordt ten zeerste afgeraden om een wattenstaafje ook in de gehoorgang van je kind te gebruiken.

Wanneer je dit wel doet is de kans groot aanwezig dat je schade aanbrengt. Dit kan gebeuren doordat het wattenstaafje te diep in de gehoorgang gaat en het trommelvlies beschadigt. Ook kan het oorsmeer dieper in het oor geduwd worden waardoor er een oorprop kan ontstaan. Dit kan weer zorgen voor een ontsteking.

Help, mijn kind heeft oorontsteking!

Het kan toch voorkomen dat de oren van je kind juist te goed schoongemaakt zijn en daardoor een ontsteking hebben opgelopen. Ze kunnen hier flink ziek van raken en een oorontsteking doet dan ook erg pijn. Wanneer er toch een oorontsteking is ontstaan, is het altijd belangrijk om met je kind naar de huisarts te gaan.

Zodra er een beginnende oorontsteking begint te ontstaan, is het aan te raden om je kind ibuprofen te geven. Maar hoeveel ibuprofen per dag mogen ze krijgen? Dit hangt af van de leeftijd en het gewicht van een kind. Houdt hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheid voor een kind aan. Wanneer je een te hoge dosering van ibuprofen zou geven, kunnen ze last krijgen van vervelende bijwerkingen zoals bijvoorbeeld last van de maag.

De kans is groot dat de huisarts na een onderzoek een andere antibioticakuur voorschrijft. Ook deze zal als basis ontstekingsremmend zijn, net zoals ibuprofen. Het is dan een goede zet om ibuprofen te geven zodra je merkt dat er een beginnende oorontsteking is. Op deze manier zal je kind sneller van de oorontsteking af zijn.

Hoe oorsmeer verwijderen wel kan

Het wordt dus niet aangeraden om oorsmeer te verwijderen met een wattenstaafje. Deze mag je alleen gebruiken om het oorsmeer in de oorschelp weg te halen. Een andere manier om de oren van je kind makkelijk schoon te maken, is door ze met water te spoelen. Door de oren te spoelen met lauw warm water wordt het oorsmeer zachter.

Kijk hierbij wel weer uit dat je niet te veel water gebruikt en dat het geen harde straal is. Ook moet je de oren achteraf goed drogen. Dit om infecties of beschadiging aan het oor te voorkomen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een oorspray. Deze verschillende manieren om oorsmeer verwijderen te doen, zijn een stuk veiliger dan het gebruiken van een wattenstaafje in de gehoorgang. Zo voorkom je infecties, beschadigingen of een nare oorontsteking.

RELATED ARTICLES

Most Popular

test test test

test test test

test test test

test test test