Sunday, October 20, 2024
HomeBusinessMaakt de carpe diem betekenis je gelukkiger?

Maakt de carpe diem betekenis je gelukkiger?

Het leven dat we allemaal tegenwoordig leiden brengt veel problemen met zich mee. Het zit vol met afleidingen en we zijn veel bezig met de toekomst of met dingen die in het verleden zijn gebeurd. Dit zorgt ervoor dat een burn-out al snel om de hoek ligt. De betekenis van carpe diem is dan ook een levenswijze waar we ons meer in zouden moeten verdiepen. Kan het leven volgens de carpe diem betekenis je gelukkiger maken?

Wat betekent carpe diem?

Carpe diem is een Latijns spreekwoord dat we vertalen naar ‘Pluk de dag’, of ‘Neem de dag’. Het is een uitspraak van de Romeinse dichter Horatius. Het volledige spreekwoord waar het in voorkomt is “Carpe diem quam minime credula postero,” ofwel “Pluk de dag, vertrouw zo min mogelijk op de volgende”.

Met deze uitspraak wilde Horatius de mensen inspireren om met de dag te leven. Stel niet iets tot morgen uit, als je het vandaag ook kunt doen. In de tijd dat Horatius dit schreef draaide het leven om hard werken en niet treuzelen. Denk niet dat iets morgen ook nog wel kan, omdat morgen wel een totaal andere dag kan zijn.

De symboliek van carpe diem

Pas veel later in de tijd werden er meer leuke dingen in het leven ontdekt. Toen zijn mensen carpe diem gaan opvatten als geniet van de dag en leef in het heden. De carpe diem betekenis staat in deze tijd dan ook als symbool voor het leven in het nu en het bewust genieten van dingen. Dat is namelijk waar mensen het meest gelukkig van worden.

Vroeger was carpe diem dus meer een synoniem voor wat wij nu onze to-do list noemen. Werk alles vandaag af en stel het niet uit tot morgen. Dit heeft natuurlijk nog steeds een bron van waarheid, aangezien dit rust in je hoofd brengt, wat er weer voor kan zorgen dat je meer in het hier en nu kan leven. Als je volledig zal proberen te leven via de carpe diem betekenis, zul je je dan ook zeker een stuk gelukkiger kunnen voelen door alle rust die het met zich mee brengt.

Hoe kun je volgens carpe diem leven?

Het leven volgens carpe diem bestaat dus eigenlijk uit 2 verschillende onderdelen. Zo kan het opgevat worden als, doe alles in het moment en stel niets uit. Als je een taak hebt waar je tegenop zit, kun je het beter direct doen. Zo creëer je ook meer rust in je hoofd.

Als je meer rust in je hoofd hebt, heb je meer tijd om in het nu te leven en van het leven te genieten. Zo kun je rustig de tijd nemen om te tuinieren, een boek te lezen of om even rustig de folders supermarkten door te lezen en een boodschappenlijstje te maken. Ook hier kun je direct weer carpe diem op toepassen. Ga meteen een lekker stukje lopen of fietsen en doe op die manier je boodschappen. Dit zal meteen weer zorgen voor meer rust, meer afgeronde taken, waardoor je weer meer in het hier nu kan leven.

RELATED ARTICLES

Most Popular

test test test

test test test

test test test